Крајем децембра, нашу школу су посјетили представници Амбасаде Руске Федерације у БиХ и обрадовали наше ученике пројекцијом руских дјечијих филмова.

Ученицима петог и шестог разреда приказан је дугометражни играни филм „Грозни тата“ (Папа Грозный), посебно прилагођен том узрасту. На овај начин, ученици богате свој рјечнички фонд и проширују знања из области језика и културе Русије.

Директор школе Миломир Драганић истакао је да школа ради много на промоцији руског језика и културе и показао отвореност и спремност за даљу сарадњу и активности.

Наставнице руског језика Јована Амовић и Анка Васовић кроз низ школских активности приближавају ученицима руски језик и значај учења руског језика, а колико је тај утицај велики, показала је препуна зборница ученика који су одушевљено гледали филм.

Господин Јуриј Пичугин, руководилац групе Амбасаде Руске Федерације у БиХ за научну, културну и образовну сарадњу, истакао је да је ово само један од начина промоције руског језика и културе. Госпођа Оксана Пичугин, аташе за културу у Амбасади Руске Федерације у Бих, представила је низ активности које спроводи Амбасада Руске Федерације на пољу образовања.

Кроз само неколико дана, ученици наше школе су добили могућност бесплатног полагања руског језика и стицања сертификата о познавању руског језика – почетни ниво, који је признат не само у нашој држави, него и у Русији. Ученици су радили писмени дио: тест из граматике и лексике, писали су писмо другу из Русије… Затим су слушали причу коју су им читали изворни говорници руског језика. За крај, разговарали су уживо са професорима са Тулског универзитета из Русије. Сви ученици који су присуствовали тестирању су показали одлично почетно и напредно познавање руског језика и положили тест, а сертификате очекујемо почетком другог полугодишта.

Овом приликом, захваљујемо се нашим пријатељима из Руске амбасаде.🤗