Законом о основном васпитању и образовању Републике Српске, прописано је провођење мале матуре на крају основног васпитања и образовања, а које се експериментално проводи у 93 основне школе у Републици Српској у школској 2018/2019. години.

Наша школа је у претходним годинама проводила екстерну провјеру достигнућа из математике и српског језика. Као дио Стратегије образовања Републике Српске, ове године смо учесници у пробној малој матури, која је одржана 9. и 10. априла 2019. године у фискултурној сали школе. Након пробне, слиједи и реализације мале матуре, која ће се одржати 4. и 5. јуна 2019. године за 73 ученика завршног деветог разреда, распоређених у три одјељења у Централној школи и једно у ПО Борике.

У два дана пробне мале матуре, ученици су рјешавали задатке из српског језика и математике.
Републички педагошки завод је у сврху што боље припреме ученика, понудио Збирке задатака за ове предмете, из којих су ученици вјежбали на часовима са предметним наставницима.

Пробној малој матури претходиле су обуке наставника у Фочи и Источном Новом Сарајеву, гдје су их са процедуром провођења мале матуре упознали савјетници РПЗ РС.