Поводом Свјетског дана птица и дрвећа, 10. маја 2018. године  у школском дворишту постављена je изложба кућица, хранилица и појилица за птице које су ученици израдили поводом конкурса “Сачувајмо и обновимo станишта за птице!“. Наиме, на конкурсу за ученике који је расписан поводом 4. Сајма домаћих производа Рудо-2018. пријављен је велики број ученичких радова – кућица, хранилица и појилица за птице, а само њих 6 – направљених од рециклираних материјала учествововало је на Сајму, о чему смо већ раније писали.

На школској изложби је било постављено преко 60 кућицa, а већином гласова ученика за најљепши је изабран рад ученица Јоване Хршум VIII-3 и Снежане Обреновић VIII-2.

Овом приликом жељели смо показати креативност наших ученика, али прије свега скренути пажњу на значај очувања птица и дрвећа и дати свој допринос очувању животне средине и ученичким радовима обогатити станишта за птице.

Разговарали смо и са члановима еколошке секције старијих разреда, који су истакли да су птице веома значајне у природи али и за човјека, да се неке птице хране инсектима и другим животињама које наносе штету усјевима, а неке сјеменкама и помажу у расијавању, док се неке сматрају чистачима природе.