У част Дана планете Земље – 22.априла 2023.године, еко патрола наше школе је имала низ еколошких активности, на развоју еко свијести код наших ученика. Иначе, овај значајан датум се у нашој школи, већ традиционално обиљежава као пројектни дан. Еко патрола је одржала састанак 20.априла, на којем су билои присутни сви њени чланови. На састанку су одгледали кратки еколошки филм. Добили су задужења за часове одјељењске заједнице, на којима ће другаре упознати са коријенима обиљежавања овог датума, значајног за цијелу планету. Том приликом ће радити занимљив експеримент и играти еколошки квиз.
Након састанка је реализована радионица, са бројним активностима. У част Дана планете Земље су постављени пано и возић ЧУВАРА ПЛАНЕТЕ – који “вози“ еколошке поруке за све људе свијета. Само једна од бројних порука је:
За почетак, ако сте данас одлучили прошетати парком или шумом, застаните на тренутак, дубоко удахните и ЗАГРЛИТЕ ЈЕДНО ДРВО!
Еко патрола је кроз поруке показала другарима и свијету важност љубави и бесконачности према природи, а због опстанка човјечанства.
На крају радионице, еко патрола је симболично засаадила двије саднице јоргована, које ће нам уљепшавати школско двориште, али и све нас подсјетити да су дрвећа – плућа планете.
Подршка еко патроли је био и продужени боравак, који је припремио еко путоказ и планету – као маскоту нашег еко кутка.
Петак – 21.април је у цијелој школи био у знаку обиљежавања ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ, када су сви слушали еколошке пјесмице и гледали еко филм.

ВЕЛИКИ СВИЈЕТЕ, ЕКО ПОРУКЕ ШАЉЕ ТИ ДИЈЕТЕ!
“Не насљеђујемо Земљу од својих предака; посуђујемо је од своје дјеце.”– индијанска изрека
„Природа је једина књига која на свим листовима нуди много садржаја.“ – Goethe
“Доктор лијечи, природа оздрави.”– латинска изрека
“Чувајте и цијените блиједу плаву тачку, једини дом који смо икад имали.”– Carl Sagan
“Иако кажемо да планине припадају некој држави, оне заправо припадају онима који их воле.”– Diogen
“Природа није мјесто за посјетити. Она је дом.”– Gary Snyder
“Земља се смије уз помоћ цвијећа.”– Ralph Waldo Emerson