Прилику да млади, креативни ствараоци покажу своје таленте и способности дају им одређене слободне ваннаставне активности и различити литерарни конкурси. Ученици наше школе, поред редовних активности на часовима српског језика, имају могућност да своје способности искажу и на часовима литерарне секције, као једне од слободних активности, за чији је рад задужен наставник Милорад Пурковић. У секцији активно дјелује и ствара двадесетак ученика наше школе и најбоље њихове радове шаљемо на различите конкурсе, а често радови наших ученика буду примјећени и награђени.

Ове године смо посебно обрадовани и срећни јер је наша ученица IX1, Сара Дувњак освојила 1.мјесто на традиционалној манифестацији “Дринске вечери дјечије поезије“ за 2023.годину са пјесмом “Кад порастем желим бити сретна“. Пјесма је објављена у збирци ученичких радова коју је објавио Центар за културу Горажде, који је и организатор ове манифестације.

Још три пјесме наших ученика су одабране и објављене у овој збирци пјесама. На тему “Кад порастем желим бити сретан/сретна“ запажене и објављене су пјесме сљедећих наших ученика: Марте Косорић IX1, Милоша Гојковића VIII3 и Радована Бојата IX1.

Прави стилски драгуљ по ријечима рецезента збирке јесу стихови Марте Коосорић:

Кад порастем желим бити сретна,

као птичица у лету и цвјетић у букету.

Као шумски зец и сјајни мјесец,

као сунце на небу и зрнце у хљебу,

као медо мали и облак плави.